2 min

Update obligaties: een gure winter?

Qua inflatievisie was er de afgelopen weken een opmerkelijke kentering gaande bij sommige centrale bankiers. Fed-voorzitter Jerome Powell was nog maar net herbenoemd door president Biden toen hij afstand nam van het woord ‘voorbijgaand’ in zijn beschrijving van de aanhoudend hoge inflatiecijfers.

Samengevat

  • Amerikaanse obligatierente kan volgend jaar opmars doorzetten richting niveau van 2% of hoger
  • Renteverhogingen in Europa nog lang niet aan de orde
  • Risicovollere obligatiebeleggingen in high-yield en in schulden uit opkomende markten blijven in Europa interessant
Update obligaties: een gure winter?
Update obligaties: een gure winter?

Andere centrale bankiers hadden eerder al een antwoord geformuleerd op de hoge inflatie. Maar nu is duidelijk geworden dat ook de Amerikaanse centrale bank niet langer langs de zijlijn blijft toekijken. Waarschijnlijk zal tijdens de Fed-bijeenkomst van volgende week worden besloten dat de obligatie-aankopen in maart worden beëindigd en dat de rente eerder en vaker verhoogd zal worden dan veel beleggers verwachten. Als de boodschap van de Fed aan beleggers overkomt en de aandacht voor de omikron-variant verder afneemt, dan zou het volledige herstel van de Amerikaanse obligatierente ten opzichte van het lage niveau van vorige week weleens snel een feit kunnen zijn. Volgend jaar kan de opmars van de rente doorzetten, richting een niveau van 2% of hoger.

Wij verwachten niet dat de Europese Centrale Bank (ECB) tijdens haar vergadering, een dag na die van de Fed, dit voorbeeld volgt. De Europese economie heeft namelijk nog veel onbenutte capaciteit en ruimte op de arbeidsmarkt. ECB-voorzitter Christine Lagarde zal in haar persconferentie na de vergadering met een overtuigend verhaal moeten komen. Beleggers zullen haar woorden op een goudschaaltje wegen omdat zij willen weten in hoeverre de ECB kan en wil afwijken van de Fed. Renteverhogingen in Europa zijn nog lang niet aan de orde. Maar er kunnen wel vraagtekens worden geplaatst bij het vermogen van de ECB om grote hoeveelheden obligaties te blijven opkopen zodra de Fed stopt met dergelijke steunaankopen. Staatsobligaties in de periferie zijn gevoeliger voor dergelijke twijfels dan bedrijfsobligaties, ook al waren bedrijfsobligaties onlangs juist gevoeliger voor zorgen over nieuwe lockdowns en de gevolgen daarvan voor de economische groei.

Europese obligaties genieten bescherming van het ECB-beleid. Daarom zullen Europese obligatierentes waarschijnlijk slechts in geringe mate de Amerikaanse obligatierentes volgen. In veel gevallen bieden Europese obligaties nog altijd onaantrekkelijke rentes. Risicovollere obligatiebeleggingen in high-yield en in schulden uit opkomende markten (emerging market debt; EMD) blijven daarom interessant. Beleggers dienen daarbij wel goed in de gaten te houden in hoeverre deze beleggingen gevoelig zijn voor het renteverloop van Amerikaanse obligaties. Een hogere rente op Amerikaanse obligaties is duidelijk een risico voor high-yield en EMD. Dat gezegd hebbende: de risicopremies op high-yield en EMD zien er nog steeds aantrekkelijk uit in een groeiende wereldeconomie met weinig signalen van wanbetalingen. Recente indicatoren gaven weer een bemoedigend beeld van de economische groei. Wel is het nog onduidelijk wat de economische impact van de omikron-variant zal zijn. Het vinden van de juiste balans tussen deze twee tegengestelde krachten is cruciaal om in 2022 succesvol te beleggen in aantrekkelijke maar risicovolle obligaties zoals high-yield en EMD.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.