2 min

Update obligaties: de geest is uit de fles

De inflatiegeest is uit de fles. In de strijd tegen stijgende inflatie beginnen centrale banken in ontwikkelde landen een halt toe te roepen aan de vraag. Enkele vooruitkijkende indicatoren, zoals de vorm van de rentecurve en het consumentenvertrouwen in de VS, wijzen op een economische vertraging.

Samengevat

  • Fed lijkt eventuele stijging van het vrij lage werkloosheidcijfer niet erg te vinden
  • Wachten op macro-economische cijfers over productie en consumptie in de VS en van de Duitse Ifo-index
  • Staatsobligaties uit opkomende markten in harde valuta’s kunnen mogelijk aantrekkelijk rendement opleveren
Update obligaties: de geest is uit de fles
Update obligaties: de geest is uit de fles

Maar de rente moet van een te laag niveau komen en monetair beleid, met onder andere renteverhogingen, loopt altijd achter de feiten aan. Dit betekent dat het misschien nog wel een tijdje kan duren voordat er sprake is van een aanzienlijke daling van de vraag.

Fed lijkt eventuele stijging van het vrij lage werkloosheidcijfer niet erg te vinden

Beleidsmakers van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) worden steeds directer als het gaat om hun bedoelingen, maar de marktpartijen hebben behoefte aan duidelijke en liefst snelle resultaten. Lael Brainard, vicevoorzitter van de Fed, opende onlangs een congres met een citaat van de legendarische oud-Fed-voorzitter Paul Volcker: “Het dubbele mandaat is geen kwestie van het een of het ander” (een verwijzing naar het dubbele mandaat van de Federal Reserve: prijsstabiliteit en maximale werkgelegenheid). Hiermee lijkt Brainard te zeggen dat ze het niet erg vindt als het werkloosheidscijfer (dat vrij laag is) voor de verandering weer zou stijgen. We moeten er rekening mee houden dat het wellicht niet haalbaar is om de geest binnen één of twee jaar weer in de fles te krijgen. Dat duurt meestal een paar jaar. De rente op 10‑jaars Treasuries en Bunds gaat ondertussen respectievelijk richting 3% en 1%, maar vooralsnog zouden we er uit technisch perspectief van uit kunnen gaan dat het stabiliseert.

Wachten op macro-economische cijfers over productie en consumptie in de VS en van de Duitse Ifo-index

Volgende week komen macro-economische cijfers beschikbaar over onder andere ontwikkelingen in de productie en consumptie in de VS en van de Duitse Ifo-index. Deze geven ons meer informatie. Verder ligt de nadruk op gegevens over het bbp van ontwikkelde economieën.

Het grootste risico voor het hoogrenderende segment van onze portefeuilles (high yield en opkomende markten) is de mate waarin de oorlog in Oekraïne leidt tot vertraging van de wereldwijde groei, hogere inflatie en krappere financiële omstandigheden wereldwijd. Nu de markten zo onrustig zijn, is het moeilijk te voorspellen wanneer de bodem precies wordt bereikt.

Staatsobligaties uit opkomende markten in harde valuta’s kunnen mogelijk aantrekkelijk rendement opleveren

Het is echter niet onredelijk te veronderstellen dat staatsobligaties uit opkomende markten in harde valuta’s (zoals euro of Amerikaanse dollar) in de toekomst een aantrekkelijk - voor risico gecorrigeerd - rendement opleveren. Wij zijn ervan overtuigd dat rentes van 5% tot 9% meer dan voldoende compensatie bieden voor het risico op de korte termijn. Op de langere termijn zullen de markten waarschijnlijk normaliseren, waardoor mogelijkheden ontstaan voor vermogensgroei door verkrapping van risicopremies (obligatierente en risicopremies bewegen in tegengestelde richting van de obligatiekoers).

De referentierente in Italië is sinds augustus vorig jaar met 200 basispunten gestegen naar ruim 2,50% en er zijn op dit moment weinig tekenen die erop wijzen dat die trend snel wordt gekeerd. Dit is wellicht interessant voor beleggers met een langetermijnvisie en voor beleggers die bereid zijn meer risico te nemen, ook al zijn er wel zorgen over de parlementaire verkiezingen begin volgend jaar (met vertrekkende technocraten) en/of minder steun van de ECB.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.