1 min

Update aandelen: ruimte voor ontspanning

De aandelenindices in diverse regio’s worden al onrustiger. Op het moment van schrijven beweegt de S&P zo’n 4% onder het record. De EuroSTOXX 600 staat rond de 3,5% onder het hoogste punt van augustus. Ook de VIX, oftewel de ‘paniekindex’, wijst op onrust. Maar waarover maken beleggers zich dan zorgen?

Samengevat

  • We delen met u onze wekelijkse update over de aandelenmarkten.
Update aandelen: ruimte voor ontspanning
Update aandelen: ruimte voor ontspanning

Het basisscenario van beleggers leek in eerste instantie dat – zodra de pandemie achter de rug was -bedrijven financieel afgeslankt waren, de marges en winsten zouden gaan stijgen en daarmee ook de waarderingen. Er lijken echter wat haarscheurtjes in dat scenario te komen en die kunnen in vier categorieën worden onderverdeeld.

In China legt de overheid vanwege energietekorten de productie aan banden. Het land legt de spoorwegen het vuur aan de schenen om de kolenlevering aan energieleveranciers op te voeren, omdat het bedrijfsleven last heeft van stroomstoringen. De woningmarkt koelt af door financieringszorgen naar aanleiding van de schuldproblematiek bij Evergrande Group (zie de recente Market Comment).

Ondertussen stijgt de inflatie. De Fed en de ECB blijven erop hameren dat die inflatie vooral wordt veroorzaakt door verstoringen in de keten en van tijdelijke aard is. Wat wij echter zien, is dat de pandemie een verschuiving heeft veroorzaakt in het arbeidsaanbod. Veel banen zijn verdwenen en na de heropening van de economie kunnen bedrijven de vacatures maar moeilijk invullen, omdat mensen ander werk hebben gevonden. Dat probleem is zichtbaar in zowel de vervoerssector als de horeca.

Ook zijn er politieke risico’s, zoals het gevaar van een overheidssluiting in de VS (op de korte termijn afgewend), de Amerikaanse patstelling over stimuleringspakketten en de Chinese interventie in de markten.

Moeten we ons nu zorgen maken over deze risico’s? Geen daarvan heeft veel te maken met de dagelijkse gang van zaken bij de meeste bedrijven. Om die reden vinden we de huidige waardering van de markt (koers/winst-verhouding S&P 21) dan ook niet extreem, zeker niet gezien de langer aanhoudende lage rente. Volgens een berekening voor de waardering van bedrijven (de contante-waardemethode) is de component kosten van de schulden lager. Op basis van een model dat in het verleden is gebruikt, zouden de waarderingen zelfs nog hoger moeten zijn. En dat is precies wat we zien. We hanteren op dit moment een overweging van aandelen. Een eventuele correctie zouden we waarschijnlijk als instapkans zien.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.