1 min

Update aandelen: de oorlog drukt kwartaalcijfers

De onrust op de aandelenmarkten blijft hoog. De belangrijkste indices van de VS en Europa probeerden de afgelopen week verloren terrein terug te winnen. Dat gold in het bijzonder voor de Nasdaq: in de tweede helft van de week wist deze index eerdere verliezen terug te dringen.

Samengevat

  • Mogelijke economische verzwakking in China maakt beleggers bezorgd, samen met de toestand in Oekraïne
  • Basismaterialen, energie en luxe goederen & diensten gemiddeld genomen de winnaars, gezondheidszorg en nutsbedrijven lagen het minst goed
  • JPMorgan presenteert lagere kwartaalcijfers dan voorzien, concurrent First Republic Bank brengt overtuigend goed resultaat
Update aandelen: de oorlog drukt kwartaalcijfers
Update aandelen: de oorlog drukt kwartaalcijfers

De verliezen kwamen onder meer door de zorg over de inflatie en stijgende consumptieprijzen in de VS. Ook de mogelijkheid van een economische verzwakking in China blijft een punt van zorg voor beleggers. Bij herhaling valt de waarschuwing van Chinese functionarissen te beluisteren dat de economische groei kan vertragen. Langdurige lockdowns in verband met corona staan de consumentenbestedingen en de industriële productie in de weg. Dat er over de oorlog in Oekraïne geen positief nieuws te melden viel, droeg ook niet bij aan de algehele stemming onder beleggers.

Wat betreft de sectorprestaties behoorden - in vergelijking met vorige week vrijdag - basismaterialen, energie en luxe goederen & diensten gemiddeld genomen tot de winnaars. De gezondheidszorg en nutsbedrijven lagen het minst goed. De resultaten voor het eerste kwartaal lopen echter net binnen. Het beeld kan dus ook weer veranderen, afhankelijk van de ontwikkeling in specifieke sectoren en bij specifieke bedrijven.

JPMorgan was op donderdag een van de eerste ondernemingen die met kwartaalcijfers voor de dag kwam. Die waren lager dan de markten hadden voorzien. Als gevolg van de positie van JPMorgan in die regio is de oorlog in Oekraïne van invloed op de resultaten. Er is tot nu toe een verlies van USD 524 miljoen geboekt. Met het oog op de onzekerdere economische vooruitzichten heeft de bank daarnaast de reserves verhoogd. Hierdoor kregen ook andere internationale banken met een koersverlaging te maken, want de belegger maakt zich zorgen over eventuele verdere waardeverminderingen in verband met de oorlog. De Amerikaanse concurrent First Republic Bank kwam de afgelopen week echter met een overtuigend goed resultaat uit de hoek. De kredietverlening was sterk en ook de efficiëntie is in het eerste kwartaal van het jaar verbeterd.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.